top of page

Fűevés kutyáknál -fitoterápiás szemmel

A FitoCanini kutyás-gyógynövényes tanácsadás során meglehetősen sok kutya esetében arról számol be a gazdája, hogy az eb füvet eszik. Ennek gyakorisága (heti 1-2 alkalom, vagy naponta többször), illetve módja (egy-két szál vagy fűnyíróeffektus) igen változó. Az is eltérő, hogy a gyomortartalmat visszahányja-e vagy sem, illetve, hogy éhgyomorra (akár az éjszaka közepén) legel az állat, vagy inkább etetést követően szálazgat magának. Fontos kideríteni a kiváltó okot - és, ha lehetséges - akkor olyan gyógynövény-keveréket választani a kutyának, ami segíti az állapot jobbra fordulását.Rostpótlás, savkimaródás

A fűevésnek alkalmanként semmi egyéb oka nincs, mint hogy rostot pótol magának a kutya. Általában ez akkor fordul elő, ha a gyomorból visszajön a sav és nincs ballasztanyag, ami megkösse a felesleges savat. Marhatja a gyomor felső részét, de akár a nyelőcsövet is, ezzel égető érzést okozva. A kutya nyeldekelhet, fokozódhat a nyáltermelés, kényszeres fűevés alakulhat ki a sav maró hatása miatt. Tipikusan éhgyomorra, illetve akár éjszaka jön rá a kutyára a fűevés kényszere. Gyakran nyeldeklés, enyhe nyálfolyatás előzi meg.


  • Savkimaródás esetén a PREVUL gyógyhatású gyomorvédő terméket szoktuk etetni a kutyákkal, mert ha a sav túltermelődése vagy túlzott jelenléte az ok, akkor ezt a PREVUL gyógynövény-keverék jelentősen enyhíti, akár meg is szüntetheti.


Stressz okozta gyomorpanaszok

Ha gyakori (pl. mindennapos) a fűevés, akkor a reflux/kimaródás/gyomorfekély hátterében gondolni kell az idegi alapú stresszre. A stresszhormonok egyik "káros" élettani hatása a gyomorvédő anyagok termelődésének leállása, ami hosszú távon, tartós stressz esetén fekélyhez vezet.

A kutya életében megnyilvánuló stressz nem mindig nyilvánvaló. Gyakran más kutyákkal kapcsolatos dominancia-problémából ered (egyik uralkodik a másikon), vagy az emberi közegből indul ki a feszültség. Néha egyszerűen az okozza, hogy nem tudja kellően lemozogni, lefárasztani magát a kutya, vagy unatkozik. Az intelligens, érzékeny és empatikus kutyák magukba szívhatják a családtagok feszültségét, mint egy szivacs, azonban idővel szorongás alakul ki náluk, mely stressz-betegségben nyilvánul meg - tipikusan gyomorfekélyben (lenyelik, benyelik a feszültséget, emberi pszichés terheket). A fűevés a stresszoldás egyik “kényszer-cselekvése” lehet, mely célszerűen a stresszhormonoktól meggyengült, savasodó gyomor enyhe nyugtatója is.


  • Stressz miatt kialakuló gyomorpanaszok esetén a STRESS+PREVUL gyógyhatású termékek kombinációját etetjük.


Öntisztulás, epehajtás

A fűevés oka egyfajta öntisztulás is lehet - bezabálás vagy gyomorrontás után (pl. romlott vagy túl zsíros eledelnél, fertőző kórokozó jelenlétében) az emészthetetlen rosttartalom kihányásával csillapodik a gyomorrontás. A fű kesernyés íze pedig reflexesen megindítja a nehéz (zsíros) eledelek emésztéshez nélkülözhetetlen epe elválasztását. Ha emiatt eszik füvet a kutya, akkor az tipikus evés után jelentkezik.


  • Gyomorrontás miatti fűevésnél a HEPA+NOSPAS termék kombinációját etessük a kutyával. Legyen ez a mindennapi étrend része - az emésztést javító és májvédő, májműködést fokozó gyógynövények csodát fognak művelni kedvencünk emésztésével. Ennek hatására nem csak a fűevés fog mérséklődni, de szebb lesz a bunda és kellemesebb lesz eb szaga.


Unalom miatti kényszercselekvés

Néhány esetben a fűevés csak unaloműző, amivel a kutya elüti az időt. Hiába van ott van neki az egész hátsóudvar, ha érdemleges tennivalója nem sok akad. Ha nem biztosítunk rendszeres testmozgást és szellemi kihívást kutyánk számára, akkor a rongálás, a szökés, az ok nélküli ugatás és az ürülékevés mellett a fűevés is bekerül a TOP 5 unaloműző listára. Ha a kutya több füvet eszik, amikor nem sétálnak vagy játszanak vele, akkor a megoldás egyszerű: séta, játék, gazdi hiányában pedig lehet adni neki egy rágós játékot. Érdemes a problémát a magunk előnyére fordítani és a kutyánkkal végzett napi sétákat saját kiegyensúlyozott edzésprogramunk részévé tenni.


Mérgezés és parazitákkal való fertőződés veszélye

Míg a kutyák a fűből gyakorlatilag semmilyen valós tápértéket nem nyernek, ez nem árt nekik – mindaddig, amíg nincsenek veszélyes műtrágyák, rovarirtó vagy gyomirtó szerek a füvön használva!!! Ne feledkezzünk meg a közterületeken lehetséges Giardia vagy egyéb belső parazita (bélféreg peték) okozta fertőződésről sem!


  • Ha kutyánk minden különösebb panasz nélkül füvet eszik közterületen, akkor gondoskodjuk a parazitakontrollról - a DEVOR féregűző gyógynövény-keverék segítségével. Ez nem helyettesíti, hanem kiegészíti a tavaszi-őszi féreghajtásokat, melyek addig teszik "parazitamentessé" a kutyát, míg az vissza nem fertőzi magát, pl. fű-vagy ürülékevéssel.


Segíthet megvédeni a fűevőnket, ha saját gyepünkön csak nem-mérgező pázsitápoló termékeket használunk. Ha nyilvános területen vagyunk, tartsuk a szemünket azokon a jeleken, amelyek figyelmeztetnek, hogy vegyi anyagot használtak a füvön. Szintén biztonságos alternatívát nyújthatunk azzal, ha speciálisan a kutyának termesztünk egy fű- vagy gyógynövénykertet a falatozáshoz. A tarackbúza ez esetben egy jó választás: gyökere vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaz, de ehhez mossuk meg "etetés" előtt.


1 704 megtekintés

Comments


bottom of page