top of page

Bűzmirigy panaszokra gyógynövények

Nagyon sok kutyás érkezik hozzánk fitoterápiás tanácsadásra és derül ki, hogy a bűzmiriggyel rendszeres probléma van. Van, aki már elfogadta, hogy havonta az állatorvosnál kötnek ki bűzmirigy-tisztításra, de van, aki még keresi a megoldásokat - nagyon helyesen.


A bűzmirigyek a kutya végbélnyílásának két oldalán, szimmetrikusan elhelyezkedő, zsákszerű szervek. A zsákokat belülről speciális sejtek bélelik, melyek a jellegzetesen büdös szagú váladékot kiválasztják. A váladék olajszerű, enyhén sárgás színű, normális esetben hígan folyó, áttetsző folyadék.


A végbélzacskók a kemény, tömött bélsár hatására mechanikusan ürülnek, ezzel a végbélnyílás síkossá válik és könnyebb az ürülék távozása. A bűzmirigytartalom besűrűsödésének akadálya részben a vízháztartás zavarával hozható összefüggésbe, de ugyanez igaz a bélsár állagának változására, kedvezőtlen alakulására is. Ugyanakkor fontos szerepe van a máj mérgeket hatástalanító, epét kiválasztó funkciójának is. Az epe ugyanis a zsíremésztésben kulcsszerepet játszik.


Az étrenden és a megfelelő mennyiségű mozgáson sok múlik. A rostok segítik a keményebb ürülékállag elérését, ami ahhoz szükséges, hogy a béltartalom által kifejtett mechanikai nyomás a mirigyből "síkosító" váladék ürülését segítse elő. Enélkül az ürítés fájdalmas, ami visszatarthatja a kutyát nagydolga elvégzésétől. Túlsúlyos vagy hasmenésre hajlamos kutyáknál gyakoribb a bűzmirigy telítődése.


Ha probléma van, arra a szánkázás és a fenék gyakori nyalogatása hívja fel a figyelmet, de ha ezek a jelek nincsenek is, a legtöbb allergiás és fülgyulladásos kutya esetében a normálisnál telítődöttebb a bűzmirigy. Sok gazdi megfigyelte, hogy a kutya fülgyulladása és vakarózása jelentősen enyhült vagy megszűnt, miután az állatorvos kitisztította a bűzmirigyet.


Bűzmirigy gyulladás


A kutyák igen gyakori megbetegedése. A gyulladás rendszerint a kivezető csövek elzáródásával kezdődik, mivel a mirigy váladéka besűrűsödik. A pangó mirigytartalom ideális környezet a baktériumok szaporodásához, aminek tályogképződés is lehet a következménye.


A folyamat eleinte kellemetlen érzést okoz a kutyának, majd a tályog növekedésével párhuzamosan egyre fokozódik az érintett terület érzékenysége, a végbéltájék bőre kipirul, gyulladttá válik. A képződő tályogok a bőr alatt fájdalmas csomókként tapinthatók ki.


Ha a gyógykezelés nem kezdődik meg időben, a tályogok a külvilág felé feltörnek, és vörhenyes, gennyes tartalom ürül belőlük. Súlyosabb esetekben a gyulladás a végbéltájék szöveteiben gyorsan terjed, és azok súlyos károsodásához vezethet.


A betegség tünetei


  • bélsárürítési zavarok, hol hasmenés, hol kemény ürülék jelentkezik

  • bélsárpangás (a gyulladással járó fájdalom miatt nem ürít az állat)

  • ha a gyulladás a hátgerinc részét is eléri, a hátát felhúzva, görnyedve jár,

  • „szánkázik" (férgesedés is okozhatja!)

  • a végbélnyílás környékének gyakori nyalogatása, harapdálása

  • nyugtalanság

  • jelentősen megváltozik a váladék színe, szaga, sőt, akár gennyes is lehet

  • bőrgyulladás, szőrhullás, hallójárat gyulladás is társulhat a súlyosabb esetekhez

  • ha a váladék nem tud a szokásos úton ürülni, kifakad a bőrön keresztül


Kiváltó okok

  • gyakori puha, formátlan bélsár

  • mozgáshiány

  • csípős, fűszeres ételek etetése

  • bizonyos gyógyszerek szedése után a bélsárban jelentkező ingeranyagok

  • a társakkal való szembesülés elmaradása miatt hiányzó mirigyaktivitás

  • alkatilag meghatározott gyulladási hajlam


Gyógyszeres kezelés

  • enyhébb esetben a végbélmirigyek rendszeres mechanikus ürítése (kinyomása)

  • súlyos esetben, valamint, ha a társult bőrgyulladás kiterjedtté válik, elkerülhetetlen a beteg gyógyszeres kezelése


Gyógynövényes kezelés bűzmirigy-gyulladásra


Az emésztésre kedvezően ható gyógynövények segítik az emésztőnedvek elválasztását, támogatják a folyadékháztartást és a bélflórát, így hatásukra normalizálódik az ürülék állaga.


A probléma megoldásnak kulcsát a teljes test kezelése, a holisztikus szemlélet adja.

Olyan gyógynövényekre van szükség, melyek az anyagcserén keresztül a perifériás területekre is képesek hatást kifejteni.


Az emésztést serkentő, tápanyagok felszívódását javító gyógynövény-keverék mellé májvédő receptet is szoktuk javasolni. A bűzmirigy gyulladásra hajlamos kutyáknak a bűzmirigy telítődése, gyulladása és bőrtünetekkel társulása esetén – az állatorvosi kezelés kiegészítésére- a fenti kombináció mellé harmadiknak egy méregtelenítést és anyagcserét segítő gyógynövény-keveréket is szoktuk javasolni.


Ha az állat ürüléke félkemény vagy kemény, nagyobb a valószínűsége a mirigyváladék ürülésének. Ezért a magasabb rost- és csonttartalmú táplálék, esetenként kovaföld (a kovaföld hatása nem egyértelműen bizonyított) etetése jó hatású lehet, de ez önmagában nem jelent megoldást a problémára.

8 266 megtekintés
bottom of page