top of page

Hogyan etessük a gyomorvédő gyógynövényeket?

Ha az állatorvosi diagnózis alapján gyomorvédő gyógynövényeket választunk kutyánknak, akkor több lehetőségünk is van ennek helyes alkalmazására. Jelen cikkben egy speciálisan kutyáknak összeállított gyógynövény-keverékről lesz szó, a FitoCanini PREVUL termékről.

Ez gyomor- és bélfekély, funkcionális gyomorpanaszok, reflux, gyomorsavasodás, irritábilis bél és szivárgó bél szindróma enyhe formái esetén etethető a kutyákkal. A nyelőcső-, a gyomor- és a bél nyálkahártyáját védi és bevonja. Az állatorvosi kezelés kiegészítésére szolgáló állatgyógyászati gyógyhatású termék.


Etetési tippek a PREVUL gyomorvédő gyógynövény-keverékhez


A PREVUL gyógyhatású termék gyógynövényei bevonó hatásúak, ezzel védik a nyálkahártyát. Elsősorban a gyomor-és a bél fekélye, kimaródása ellen alkalmazzuk. Enyhe esetben a takarmányhoz keverjük, úgy, mint a többi FitoCanini gyógynövény-keveréket.


Ha ez nem elég hatékony (ami kb. 2 hét alatt kiderül), akkor jöhet a “B”-terv. A növényi drogban található nyálkaanyagok kinyerése érdekében hideg vagy langyos vizes áztatással készítjük el a PREVUL keveréket. Kb. 10-15x-ös mennyiségű vízzel elkeverjük, majd állni hagyjuk. Nyálkás anyag lesz belőle. 20-30 perc áztatás elegendő, ha nem szűrjük le: ilyenkor éhgyomorra kevés adag eledellel keverve (hogy ízletes legyen a kutyának!) feletetjük, majd kb. 20 perc múlva megkaphatja a kutyaeledelt. Ezzel a termelődő sav ellen egy védőréteg alakul ki a gyomorban.

Egyes esetekben leszűrjük a langyos/hideg vízbe áztatott PREVUL-t és az itatóvízhez adagoljuk a szűrleményt (a kivont nyálkaanyagokat). Ez jól jön, ha pl. ha éjjel vagy esténként nyeldekel a kutya a reflux miatt és nem akarjuk, hogy egyen, de bevinnénk a hatóanyagot. Az itatóvízzel önként is felveheti a kutya a szűrleményt, de ha nem teszi, akkor ilyen esetben fecskendővel szájon át be tudjuk adni a gyógynövényes áztatóvizet: csillapítja a nyelőcső- és gyomorégést. Idővel a kutya összeköti a gyógynövényoldat által okozott állapotjavulást az éjjeli gyógynövényes itatóvízzel, és anélkül, hogy éjszakai fűlegelésre invitálva felkeltené a gazdáját, kiszolgálja magát.


Mivel a nyálkaanyagok egyes gyógyszerek felszívódását csökkentik (magukhoz kötik), ezért a PREVUL és a gyógyszerek bevétele között teljen el legalább 20 perc-1 óra. A gyógynövények mellé nyugodtan etethetünk protonpumpa gátló gyógyszert (mint pl. az Omeprazol), a két termék különböző hatásmechanizmussal dolgozik. Idővel általában csökkenthető a gyógyszeradag - de ez természetesen a kialakulás okától is függ.


A fűevés az egyik tipikus jele lehet annak, ha gyomorpanasz áll fenn a kutyánál. Erről bővebben itt olvashatsz.

1 083 megtekintés

Comments


bottom of page