top of page

Epilepsziás kutyáknak gyógynövények és masszázs

Enyhe esetben önállóan alkalmazunk fitoterápiát, míg súlyos betegségben a gyógyszeres kezelés kiegészítéseként - mindig az állatorvos tudtával és felügyeletével. Nem minden esetben, de gyakran nagyszerű eredmények érhetők el az epilepsziás kutyáknál a gyógynövények alkalmazásával, különösen a helyes étrend kialakítása mellett, és ha a stresszoldás is a kitűzött célok között szerepel.


Az epilepszia a központi idegrendszer zavara, mely változatos formában jelenhet meg: lehet igen enyhe (semmibe révedés néhány percig, tág pupillák, nem létező legyek kergetése, átmeneti tudatzavar), de lehet akár nagyon súlyos roham is (öntudatlan állapotban görcsök, akár órákon át is).


A görcsöket sokféle tényező kiválthatja: stressz, félelem, fény, zaj, időjárás változások stb., de ismert ok nélkül is jelentkezhetnek. A közelgő rohamra figyelmeztethet a merev tekintet, nyüszítés, szaladgálás, elbújás, viselkedési zavarok. Probléma esetén feltétlenül javasolt felkeresni egy epilepsziacentrumot!


Kezelése elsődlegesen az állatorvos hatásköre, de enyhe lefutású esetekben – amikor az állatorvos még nem javasol gyógyszert - egy speciálisan e területre ható gyógynövény-keverék alkalmazása a napi étrendben indokolt, és megelőzheti a gyógyszeres kezelést. Intenzív epilepsziás tünetek, gyakori, súlyos rohamok esetén a gyógyszeres kezelés kiegészíthető gyógynövényekkel, de csak az állatorvos tudtával és felügyeletével.


Miért hatékony a fitoterápia?

Fitoterápiás szempontból az epilepszia nem csak és kizárólag az agy rendellenes működésére vezethető vissza, hanem úgy tekintünk ezekre a tünetekre, melyek oka részben az agyat, részben más szervet is érint.


Ezt megerősítik saját tapasztalataink is, miszerint a rohamok teljesen vagy részben megszűnnek, illetve, ha van is roham, a tünetek erőssége csökken, amennyiben a kiváltó okokat csökkentjük. Ilyen ok vagy tényező lehet (többek között):

  • a máj túlterheltsége

  • az oxidáns folyamatok túlsúlya

  • a májelégtelenség vagy májfunkciócsökkenés

  • agyi keringés zavara, elégtelensége

  • egyes, tartósan fennálló bélrendszeri zavarok, melyek diszbiózishoz, szivárgó bélszindrómához, illetve endo- és exotoxinok bálfalon átjutásához, és ezzel ezen mérgező anyagok a véráramban történő felszaporodásához vezetnek

Az epilepsziahajlamot kiválthatja vagy fokozhatja egyes makro- vagy mikorelem hiány, mely másodlagosan a gyenge emésztés és elégtelen felszívódás következménye is lehet.


A népi gyógyászatban néhány növénynek epilepsziát megelőző, vagy rohamot csökkentő hatást tulajdonítanak. Ezek közül természetesen csak azok kerülhetnek egy kutyáknak összeállított epilepszia-ellenes gyógynövény-receptbe, melyek nem rendelkeznek mérgező hatással. A fagyöngy bogyója például kutyákra mérgező, de leveles hajtása, terápiás dózisban (kis mennyiségben) biztonságosan használható.


Az epilepsziás tünetek csökkentését célzó gyógynövény-keverék tartalmaz méregtelenítő, májregeneráló, központi idegrendszerre ható, görcsoldó, gyulladáscsökkentő és nyugtató hatású gyógynövényeket.

Természetesen nem minden epilepszia gyógyítható, így azokban az esetekben, amikor az agy gócos elváltozásai, gyulladásos, toxikus, tumoros vagy traumás okok miatt epilepsziás a kutya, számottevő javulás nem érhető el a fenti stratégiával. Ilyenkor is megfigyelhető azonban a tünetek kisebb-nagyobb mértékű enyhülése, vagy a rohamok gyakoriságának csökkenése.


Epilepsziás kutyák masszírozása


Számos esetben arról számol be a kutya gazdája, hogy közvetlenül az epilepsziás roham előtt az íny és a szájnyálkahártyák kifehéredése, elhalványulása figyelhető meg a kutyájánál. Ez a helyi keringés rendellenességét jelzi: adott helyen kialakult érszűkület miatt kevés az erekben átfolyó vér, aminek sok oka lehet, és igen bonyolult az élettani háttere. Egy-két példát kiragadva: stresszreakciók, illetve immunológiai és hormonális folyamatok is állhatnak a háttérben.


A Hagyományos Kínai Állatorvoslásban ismert jelenség a “dugó” vagy stagnáció fogalma. Képi elemekkel egyfajta elzáródásra utal vele. Valószínű, hogy egy agyi keringés lassulása, zavara is kiválthat epilepsziát (részben hasonlóan, mint agyvérzést egy vérrög okozta elzáródás, vagy stroke-ot egy érgörcs).


Akupunktúrás tanácsadónk, Deminger Kornélia javaslatára megelőző hatású, tehát nem a roham alatt végzendő masszírozást szoktunk ajánlani epilepsziás kutyáknak. Amikor már legalább 4-5 napja eszi a kutya az EPIL gyógyhatású termékünket (tehát elindult a szervezet belső tisztulásának fokozása), akkor naponta 2x5-10 percig, finoman, óvatosan, speciális módon meg lehet masszírozni a kutyát.


Ezek a mozdulatok segítenek kioldani, eltávolítani a meridiánokban a dugókat, stagnációkat, blokkokat, ki hogyan ismeri ezeket. A hátsó lábvégektől kellene a test felé haladni, a mozdulatok iránya is ez legyen. A hátsó lábak után jöhet a belső comb, majd hátulról előrefelé a has alja, oldala. A kutya kényeztetésnek fogja venni, nem kell erősen csinálni, de kicsit azért inkább masszázs egyen, mint simogatás.


A gyógynövények a legtöbb esetben masszázs nélkül is működnek, de minél több módon segítjük a kutya szervezetét, annál hatékonyabb lesz a kezelés.

3 229 megtekintés
bottom of page