top of page

Csontkinövés, csonthártya-gyulladás fitoterápiás kezelése

A csontkinövés valószínűleg nem fog eltűnni a gyógynövényes kezeléstől, hacsak nem aktív (ekkor még változik a térfogata). Ha passzív, tehát befejeződtek a gyulladás kiváltotta csontképződési folyamatok, akkor pedig műtéttel távolítható el (ha az állatorvos ezt javasolja).


A gyakorlatban előfordult már, hogy a CALTO keverékünk etetése és a csontkinövés árnika tinktúrás külsőleges kezelése csökkentette a már passzív csontkinövés térfogatát. Ez talán, valószínűleg azért lehetett, mert a külsőleges kezeléssel újraindulhattak a lokális átépítő folyamatok, de ezt nem tudjuk bizonyítani.


A fitoterápia számon tart ún. helyi gyulladáskeltő (vérbőségfokozó) szereket, melyek használata nagy óvatosságot igényel állatokon. Az árnika melegítő hatású: ez dörzsöléssel kombinálva a fenti eljárásnak egy enyhe, biztonságos megvalósítása. Nem mindig sikerül a csontkinövést megszüntetni, néha csak kisebb lesz a „dudor”, de egy próbát esetleg megér a dolog.


Aktív csontkinövéseknél külsőleges kezeléssel elsősorban a felszínen található kinövésekhez lehet hozzáférni. Belsőlegesen a gyógynövények hatnak az anyagcserére, ezzel befolyásolják a csontanyagcserét is. Azonban óriási szerepe van az aktív csontkinövések és a csonthártya gyulladásánál a gyulladásos folyamatok gátlásának, ami többnyire hetekig-hónapokig zajló folyamat.


A gyulladás trauma (zúzódás, rázkódás) hatására újra aktiválódhat. Ez az oka annak, hogy ha a kutya farokcsigolyáin alakul ki csontszövetet érő gyulladás, akkor az állandóan ismétlődő traumák miatt szinte lehetetlen a gyógyulás (műtétet leszámítva).


A fitoterápiás KÜLSŐLEGES kezelésben általános szabály, hogy a meleg, forró, aktív gyulladásban lévő kinövésre, csonthártya-gyulladásra a hűtő hatású fekete nadálytő tinktúrát alkalmazzuk. Ahol a testrész nem meleg, ott az árnika jobb megoldás. Az árnika vagy fekete nadálytő tinktúrát napi 4-6 alakalommal próbáljuk meg alkalmazni, legalább az első 1-2 hétben. Később elég napi 3x.


Passzív, műtéttel sem eltávolítható kinövések esetében lehet nagyon rossz a prognózis, ha pl. ideget nyom a kinövés vagy megakadályozza az ízület működését. Amennyiben az állatorvosi gyógyszeres gyulladáscsökkentésre javul a kutya állapota, akkor a fitoterápia mindenképp indokolt és hasznos.


Az esetek többségében elvárható, hogy vagy tünetmentessé válik a kutya, vagy, ha marad is valamennyi sántikálás, attól még jó kedvű, mozgékony maradjon, tehát ne gátolja egy sétában vagy a benti mászkálásban. Sajnos lehetséges, hogy ehhez hónapokig tartó kezelésre, és azt követő állapotfenntartásra, kúraszerű ismétlésekre van szükség: attól függ, milyen helyeződésű, méretű és jellegű a csontkinövés.




Mi zajlik a csontkinövések hátterében?

Az általában lábakon keletkező duzzanatok alapját a csonthártya-gyulladásából eredő csontos kinövések adják. A csonthártya valami által történő ingerlése gyulladást okoz, és a csontszövet helyreállításának végeredménye a csontszaporulat, maga a csontkinövés.


Csontkinövés tünetei

  • sántaság

  • rövidülő lépéshossz

  • merev mozgás (javul vagy rosszabbodik mozgásra)

  • álló helyben lábak váltott pihentetése, gyakori fekvés, ülés

  • aktív kinövés: mozgás után (is) meleg, nyomásra fájdalmas duzzanat

  • passzív kinövés: tapintásra nem fáj, kemény, hideg

  • szemmel jól látható csontkinövés

A sántaság formája meglehetősen változó: van kutya, amelyik a betegség kezdetén, másik a betegség kifejlett stádiumában mutat kifejezett sántaságot. Egyes kutyák a bemelegítést követően lazábban mozognak, mások éppen hogy fordítva: mozgásra romlik a sántaságuk.


Gyakran a fájó lábbal ellentétes láb gyulladt, és azon látható duzzanat, mert az viseli a beteg láb kíméléséből származó többletterhelést. Vannak lovak, akiknél a munka során kialakuló meleg duzzanat, hűtés és pihentetés hatására lelohad. Leggyakrabban az elülső lábak érintettek, de nem mindig.


Amikor nem látható kívülről a duzzanat, mert például az ízület közelében kezdődik el a folyamat, akkor nehéz felismerni a problémát. Sántaság esetén mindig javasolt, hogy szakállatorvos diagnosztizálja a betegséget. Az előrehaladott csontkinövés szemmel jól látható megnagyobbodássá válhat, ami akut esetben meleg/forró, idült esetben hideg.


Fontos tudni, hogy ízületen elhelyezkedő, vagy ízület közelében (mellett) lévő csontkinövésről van-e szó. Utóbbi esetben az ízület mozgása többnyire nem akadályozott. Ha ízületen helyezkedik el a csontkinövés, akkor az gyakran ízületi gyulladást is okoz, ami már komolyabb kihívás a kezelésben. Ott ugyanis az ízületi felszínek állandó egymáson elmozdulása (nyújtás-hajlítás), hosszú időn át fenntarthatja a gyulladást, ami károsítja magát az ízületet.


 

Írd meg véleményedet, tapasztalataidat, de akár kérdezhetsz is tőlünk a fitocanini@gmail.com címen!


1 593 megtekintés
bottom of page