top of page

Kutyák túlsúlya: a zsírszövet gyulladáskeltő titkai

A zsírszövetről kiderült az utóbbi években, hogy gyulladáskeltő anyagokat termel, amelyek testszerte kisebb-nagyobb, időnként fellobbanó gyulladásokat okoznak: többnyire az ízületek, a szemek, a belek, a bőr és ritkábban a légutak területén. Gyógynövényekkel célzottan kezeljük a fennálló problémát, végig szem előtt tartva, hogy milyen élettani folyamatok húzódnak meg a háttérben, ha kóros zsírlerakódások is vannak a kutyán.


A kóros zsírlerakódások tehát hozzájárulnak ahhoz, hogy felerősödnek a testben lévő mikrogyulladások, allergiás folyamatok, vagy akár egyes hormonális panaszok. Koplaltatni a kutyát nem szabad, de egy következetes diéta mindenképp előnyös. Jó tudni, hogy egy drasztikusabb fogyás („hirtelen sok súly megy le”) is méreganyagok felszabadulásával jár, ami átmeneti – esetenként súlyos- állapotromlást okoz, azonban kúraszerű méregtelenítéssel viszonylag jól kezelhetők.


Mi okozza a túlsúlyt?

Gyakran azt vágják a tulajdonos fejéhez, hogy túleteti a kutyát, esetleg hozzáteszik, hogy nem mozgatja eleget. Ez az esetek egy részében így is van, de nem mindig. Az elhízást nem csak az okozhatja, hogy túl sok a takarmánnyal bevitt kalória, és ehhez képest túl kevés az izommunkával és anyagcserével elégetett energia.


Gyakran a zsíranyagcsere és a hormonháztartás zavarának eredménye az elhízás. Emiatt a túlsúly egyfajta betegségnek tekinthető. Gyógynövényekkel a fogyókúra érdekében sokat tehetünk, de önmagában a fitoterápia nem elég.


Korábban azt gondolták, hogy a zsírszövet mindössze egy raktár a felesleg felhalmozására. Ma már tudjuk, hogy a kutyán található kóros zsírdepók sejtjei aktívak, és szöveti gyulladáskeltő anyagokat termelnek, amivel hozzájárulnak a szervezetben kialakuló gyulladásokhoz.


A gyulladásokban az immunrendszer is részt vesz, bonyolult folyamatos során. A tartósan fennálló kisebb (mikro)gyulladások miatt az immunrendszer állandó zavarás alatt áll -emiatt megnövekszik az allergiahajlam az elhízott kutyákban, és magasabb az ízületi gyulladás kockázata is.


Általános probléma, hogy a túlsúlyos kutyáka nagy részét esztétikai szempontból kívánatosnak tartják gazdáik, de semmiképpen sem látják olyannak, amelyre súlyos betegségek egész sora várakozik. Nyilván szubjektív, hogy ki mit tart kövérnek, de ha megértjük, hogy mi zajlik a zsírszövetben, kritikusabbá válunk a kutyán (és a magunkon) lévő kóros zsírlerakódásokkal.


Az elhízás következményei:

  • teljesítmény csökkenése

  • végtag ízületek túlterhelése, gyulladása

  • vér- és nyirokkeringési zavarok

  • hőszabályozás elégtelensége

  • vízháztartás zavara (ödémaképződés, vese működés csökkenése)

  • terméketlenség

  • immunrendszer működésének zavara (krónikus gyulladások)

  • lipóma képződés

  • metabolikus szindróma

  • inzulinrezisztencia

  • emésztési bántalmak

  • fokozott allergiahajlam

Az elhízás hátterében gyakran áll az ún. leptin és inzulin hormonokra kialakult rezisztencia, ami a cukorbetegséghez hasonló jelenség. Még akár pajzsmirigy-alulműködés is meghúzódhat, ezért érdemes alaposan kivizsgáltatni a túlsúlyos kutyát az állatorvossal.

Fogyókúra

A fogyókúra nem veszélytelen. Ha koplalni kezd az elhízott kutya, akkor anyagcseréje átáll egy másik üzemmódra. Durva esetben (=éhezés, tehát több, mint másfél-két napig nem eszik a kutya), a máj ketontestek előállításával nyer energiát az életfenntartáshoz. Ez a ketózis vagy vérzsírbetegség extrém esetben (pl. tartósan éheztetett kutya gyors felhízlalása) halálos is lehet. Soha nem éheztessük tehát a kutyát – leszámítva a heti egy böjtnapot, ami a kistestű, gyors anyagcseréjű kutyáknál legfeljebb az állatorvos egyetértésével javasolt.


Gyógynövényekkel az elhízás ellen

Ha az allergiás vagy ízületi problémával küzdő kutya túlsúlyos, akkor fontos, hogy méregtelenítő, anyagcserefokozó és vércukorszabályozó gyógynövényeket is etessünk az állattal. A különféle hormonális panaszok esetén különböző gyógynövények hasznosak. Ebben kérjük ki szakértő tanácsát, mert helytelenül alkalmazva a gyógynövényeket, többet ártunk, mint használunk.


A FitoCanini tanácsadás során az alábbi -túlsúllyal összefüggő panaszokkal találkozunk:


1. kizárólag az elhízás jelent problémát, más tünet nincs

2. a kutya cukorbeteg, ezért hízott el

  • javaslat: a DONNA vércukorszint szabályozó gyógyhatású termék etetése a diétás/vesekímélő táp és az állatorvosi kezelés mellé, ezt lehetőleg egészítsük ki a HEPA májvédővel is

3. az elhízás jelen van, de a fő probléma a bőrallergia, esetleg fülgyulladás

4. a kutya túlsúlyos, de a gondot az ízületek gyulladása jelenti

  • javaslat: az ASPRINT gyulladáscsökkentő és a HOLA mozgáskönnyítő, ízületeket támogató gyógyhatású termékek mellé etessünk az állatorvos által javasolt ízületvédőket (pl. kondroitin, glükozamin), váltsunk kímélő tápra, etessünk kevés lazac- vagy lenolajat

5. A túlsúlyt pajzsmirigy-alulműködés okozza

Mozgatás

A mozgatás a súlycsökkenésben egy kritikus pont. Fontos a túlsúlyos kutya számára a rendszeres mozgási lehetőség biztosítása, de nem elég kitenni a kertbe. Szükséges a célzott zsírégetés, amihez fehérjebevitelre és nem megerőltető, de kitartó izommunkára van szükség. Túlsúllyal nem lehet bármit "sportolni", ugyanis az ízületek, szalagok és inak roppant gyorsan lesérülhetnek. A szívet sem szabad túlerőltetni. Jó, ha télen is végez a kutya testmozgást: a hidegnek önmagában is van kalóriaégető hatása, de mozgással kombinálva még hatékonyabb.


Sokan szembesülnek kutyájuknál azzal, hogy a túlsúlyos ebnek nincs kedve mozogni, például értetlenül néznek egy elgurított labda után. Próbáljunk meg rájönni, hogy mi az, ami örömet és motivációt okoz a kutyának, amiért szívesen mozog. A legjobb a kutyák által gyakran látogatott helyeken történő séta, hiszen a szagingerek a kutya agyának ősi részét hozzák izgalomba, így kevésbé érdekli, ha nyomot szimatolva, fáradtan kell loholnia. Még jobb, ha játszótársat is találunk neki. Idővel, ahogy fogy, egyre mozgékonyabb lesz, és egyre kevésbé kell motiválni a „sporthoz”.


Etetés

A túlsúlyos kutya etetéséhez kérjük ki állatorvosunk tanácsát: diétás tápot, főtt házi kosztot (nem emberi ételekből!), esetleg nyers étrendet javasol-e? Célszerű ízületvédő és -építőanyagokat is etetni az ebbel, mivel túlsúlynál nagyobb az ízületeket érő terhelés. Ne feledjük a balanszírozást, vagyis a megfelelő mennyiségű vitamin- és ásványi anyag mennyiséget be kell vinni a szervezetbe (de a túladagolást is kerüljük)! Az asztalról emberi ételt soha ne etessünk!

116 megtekintés
bottom of page