top of page

Mozgássérült kutyáknak gyógynövények

Napjainkban egyre több mozgássérült, a hátsó testfélre részlegesen vagy teljesen lebénult kutyussal találkozhatunk, akik nem kevés százaléka kutyakocsisként éli mindennapjait. A gyógynövények számos ponton segítséget és könnyítést jelenthetnek számukra. Fontos azonban, hogy körültekintéssel alkalmazzuk a gyógyhatású növényeket, hiszen szaktudás híján akár árthatunk is velük!

A bénulás helyétől függ, hogy mely életfunkciók gátoltak, és mekkora részben, hiszen a gerincvelőből kilépő ideggyökök szabályozzák a hozzájuk tartozó szerveket.


A legtöbb sérült kutyát érint kisebb-nagyobb mértékben fájdalom és gyulladás, valamint az izomzat, a szalagok és egyes ízületek túlterhelése (a kieső végtagok munkájának kompenzálása miatt). A bénult testrész területén gondot jelenthet a pangó vér-és nyirokáramlás, melyet a munkavégzés elmaradása vált ki. Sok kutyánál problémát jelent a vizelet és bélsár tartása, ürítése.


Miben segíthetnek a gyógynövények?

A növényi hatóanyagok sajnos csodát nem tesznek. Például a bénult kutya nem fog ismét járni. Nagyon fontos már az elején leszögezni, hogy a gyógynövények, beleértve a FitoCanini gyógynövény-keverékeket is, kizárólag az állatorvosi kezelés kiegészítésére alkalmazhatók, a kezelő állatorvos diagnózisa alapján, vele egyetértésben.


Bizonytalanság esetén célszerű felvenni velünk a kapcsolatot az állapotfelmérő kérdőívünk segítségével.


A mozgássérült, bénult kutyáknál a gyógynövények:

  1. elősegíthetik, gyorsíthatják a gyógyulást

  2. segíthetnek fenntartani egy elért, jónak mondható állapotot

  3. lassíthatják vagy gátolják az állapotromlást

  4. javítják a kutya komfortérzetét (fizikai és mentális szinten)


Az alábbi gyógynövény-keverékek sokéves tapasztalatok alapján készültek és számos esetben segítettek már. Hatékonyabbak, ha egymással kombináljuk ezeket, illetve ha időnként változtatunk: például egy ideig a májvédelemre fektetünk hangsúlyt, majd az ízületi folyadékok termelődését segítjük.


Vannak alapreceptek, melyeket érdemes folyamatosan etetni (pl. HOLA, CALTO), míg más termékeket kúraszerűen adhatunk (ASPRINT, HEPA), az alaprecept kiegészítéseként.


 

(FitoCanini URIKON recept)

A vizelettartás nehézsége miatt indokolt a kutyapelenka. A medence tartószalagjainak megerősítésével, illetve egyes fitohormonok révén segíthetnek a gyógynövények az inkontinencia mérséklésében, de az idegi szabályozás hiányát értelemszerűen nem szüntetik meg. Tartósan etethető gyógynövények.

 

(FitoCanini KIDNI és IMMUN recept)

Gyógynövényes szemmel mindkét esetben hasonló a cél: az immunrendszer erősítése (IMMUN) és a vizelet gyakori ürülésének elősegítése (KIDNI). Ez utóbbi abban segít, hogy a baktériumokkal, gyulladás miatt elhalt szövetekkel, esetleg húgyhomokkal, kisebb kövekkel terhelt vizelet mielőbb kiürüljön, ahelyett, hogy pangana a hólyagban. Általában 2-4-6 hetes kúrák javasoltak.


Ezt a módszert húgyúti átmosó terápiának hívják. A gyógynövények különféle hatásmechanizmusok révén érik el a gyakori vizeletürítést, azonban vesebetegség esetén nem mindig megengedett a módszer. Konzultáljunk állatorvosunkkal, már csak azért is, mert nagyobb húgyúti kövek esetén abszolút ellenjavallt a vízhajtó gyógynövények etetése (elmozdulhatnak, és ezzel beékelődhetnek az addig "alvó" kövek).

 

(FitoCanini RELAMUS recept)

Az izmok anyagcseréjének javításával, a vérellátás fokozásával megelőzhető a túlterhelésből eredő izomláz, valamint a tétlen izomzat esetében csökkenthető az izomsorvadás. Tartósan etethető gyógynövények.

 

(FitoCanini BILA vagy HOLA és ASPRINT receptek)

Gyógynövényes szempontból két nagy csoportot különböztetünk meg, amikor az ízületeket szeretnénk támogatni. A HOLA termékünk az ún. MELEG sántaság esetén hasznos, amikor gyaníthatóan a szervezetben zajló általános (szisztémás) gyulladásos folyamatok tartják fenn az ízület megbetegedését. Igen gyakran tovább, erősebb gyulladáscsökkentő gyógynövényekkel (ASPRINT recept) is megtámogatjuk a HOLA hatását. Tartósan etethető gyógynövények.


A másik eset az ún. HIDEG sántaság. Ekkor az ízületi vérellátás javítása a fő szempont, amihez a perifériás keringést serkentő gyógynövények nyújtanak segítséget. természetesen, ha gyulladás zajlik a szervezeteben, akkor az ASPRINT receptet a BILA mellé etetjük.


(FitoCanini CALTO recept)

Ha nem áll fenn kifejezett gyulladás, de cél a kutya gerincének támogatása, az ízületi anyagcsere elősegítése, akkor a CALTO keveréket szoktuk adni. Ez nagyon hasonló a HOLA termékhez, de míg a HOLA ízületi gyulladás esetén javasolt, addig a CALTO minden, a gerincet, illetve egyéb csontos képletet érintő panasz esetén etethető. Ha nem tudunk dönteni, akkor segít a kutya konstitúciójának figyelembe vétele. Görbe lébú, csontosodással, meszesedéssel terhelt kutyáknak nagyon hasznos a CALTO (akár az ASPRINT recepttel együtt). Tartósan etethető gyógynövények.


 

(FitoCanini TENDOR-D recept)

A túlerőltetés miatt felléphet részleges, esetleg teljes szalag vagy ínszakadás, enyhébb esetben megnyúlnak a tartószalagok, ami az ízületi szögek megváltozását, ezzel az ízületek rendellenes terhelését vonja maga után. Ezeknek a szöveteknek a megerősítésére az emésztést és a felszívódást egyaránt javító gyógynövények (TENDOR-D recept) bevethetők. Tartósan etethető gyógynövények.

 

(FitoCanini KONDOR recept)

Az ízületi folyadékok termelődésének támogatását (KONDOR) kopásos esetekben, illetve tartós gyulladás fennállásakor javasoljuk. Ebben az esetben szintén fontos a táplálóanyagok beépülésének előkészítése és támogatása, az ízületi véráramlás fokozása mellett. Tartósan etethető gyógynövények.

 

(FitoCanini VALEST vagy STRESS recept)

Kutyától függ, hogyan reagál mozgáskorlátozottságára. Amennyiben ingerlékennyé válna az eb, akkor az átmeneti időben, míg megszokja új helyzetét, javasolt neki nyugtató gyógynövényeket (VALEST) is adni a többi recept mellé. Másik típusú nyugtató keverékünk (STRESS) azoknak a kuytusoknak segít, emlyek nagyon félősek, riadtak, hajalmosak pánikra, esetleg szeparációs szorongásban szenvednek. Tartósan etethető gyógynövények.

 

(FitoCanini HEPA recept)

Akár megelőzésként, akár a laborvizsgálattal diagnosztizált kisebb-nagyobb májfunkció-zavarok, májbetegség esetén erősen javasolt májvédő gyógynövény-kúra (HEPA) alkalmazása. Az optimális időtartam 1-3 hónap, de ha valamilyen oknál fogva folyamatos gyógyszeres kezelés alatt áll a kutya, netán allergiás betegségben is szenved, akkor a folyamatos gyógynövényetetés megfontolandó. Tartósan etethető gyógynövények.

 

Bizonytalanság esetén célszerű felvenni velünk a kapcsolatot

az állapotfelmérő kérdőívünk segítségével.



2 042 megtekintés
bottom of page