top of page

Májvédő máriatövis kutyáknak

Ma már egyre több állatorvosi rendelőben javasol az állatorvos májregeneráló készítményt a kutyáknak a máj védelmére. Minden egyes féreghajtás és vakcina után indokolt a májvédelem. Ha bolha- és kullancsriasztó nyakörvet/cseppet helyezünk a kutyára, akkor szintén gondolhatunk a máj védelmére. Az egyik legismertebb májvédő gyógynövény a máriatövis, melynek magja egy olcsó, mégis hatékony gyógyhatású szer. Emésztésjavító gyógynövényekkel kombinálva még hatékonyabb.



A kutyával kapcsolatba kerülő szintetikus készítmények olyan vegyi anyagok, melyek terhelik a májat (és a veséket). Ha már indokolt az alkalmazásuk, akkor legalább az esetleges mellékhatásaikat csökkenteni kell. Erre a gyógynövények nagyon beváltak. Csak használni kell egy meglévő és hatékony módszert! Körülbelül annyira kellene ennek rutinná válnia, mint amikor bejön a gyerek a homokozóból, és elküldjük kezet mosni.


Szilimarin-komplex

A májvédő jelzőt e csodás növény onnan kapta, hogy a magjában található ún. szilimarin-komplex a méregtelenítő folyamatokat végző máj védelmét látja el. Egyrészt a májsejtek szaporodását és a károsodott májsejtek regenerálódását gyorsítja, mert elősegíti a fehérjeszintézist, amely a sejtosztódás alapja. Másrészt a májsejtek védelmi vonalát erősíti azzal, hogy stabilizálja a sejtmembránokat.


Fontos hatása még, hogy semlegesíti a káros szabad gyököket, mivel kiváló antioxidáns. Antioxidáns hatása többszöröse az E-vitaminénak. Mellékhatása nem ismert, kutyákkal biztonságosan etethető. Etethetjük porítva, teaként főzve, de akár kivonatát is adhatjuk a kutyáknak. Saját véleményem, hogy a kivonatok nem hatásosabbak a pornál, de időnként olyan vivőanyagot is alkalmaznak (pl. cukrok, alkohol), ami megint csak nem a máj barátja.


A máriatövismag olaja nem fejt ki májvédő hatást, mert a maghéjban koncentrálódik a hatóanyag komplexum, amit az olaj már nem tartalmaz.

Ugyanakkor a máriatövismag őrlemény vagy a gyógynövény kivonata (tisztított hatóanyagot tartalmaz) abszolút szükséges májfunkció-zavarokra visszavezethető elváltozások és májbetegségek esetén. Az őrlemény mellé etethető az olaj is, bár májproblémák esetén óvatosnak kell lenni az olajokkal, mert az olaj emésztéséhez sok epe kell, amit a máj állít elő. Ha hasmenés vagy evés után émelygés lép fel, akkor várni kell az olajok etetésével addig, míg rendeződik a máj epeelválasztó funkciója.


Mi az, hogy antioxidáns?

A káros szabad gyökök nagyon reakcióképes molekulák, melyek a sejtekhez kapcsolódnak, és azok molekuláival kémiai reakcióba lépnek. Ezzel nagy zavart és kárt okoznak a sejtek működésében. Az agresszivitásuk oka az, hogy rendelkeznek egy „ragadozó”, szabad oxigénatommal, ami csak arra vár, hogy reakcióba léphessen valamivel. Az antioxidánsok ezt az oxigénatomot „kapják el” és semlegesítik. Nagyon leegyszerűsítve.


Mikor adjunk a kutyánknak feltétlenül máriatövist?

  • Minden tavasszal, a rutinszerű betegség-megelőzés céljából.

  • Bármilyen allergia esetén, mivel a legtöbb esetben ezek hátterében májfunkciózavarok is fennállnak.

  • Ha az állat bármilyen gyógyszeres kezelésen átesett, akkor mindenképpen javasolt egy kb. 3 hónapos máriatövis-kúrát beiktatni az étrendjébe. Idősebb kutyáknak több idő kell ehhez.

  • Mivel a stresszhormonok jelenlétében a máj működése túlterhelt, ezért versenyekre, bemutatókra vitt kutyáknak évente több rövid májvédő kúra javasolt (pl. tavaszi-őszi méregtelenítés után 1-1 hónap májregeneráció).

  • Ha kutyánk eledelében van szintetikus (nem természetes eredetű) anyag, mint a legtöbb adalékanyag, illetve rendszeresen kap féreghajtást, vakcinákat, akkor minden tavasz elején (február-március) javasolt egy gyógynövényes méregtelenítő-májregeneráló kúrát végigcsinálni (1-1 hónapig), és ugyanezt ősszel. Ez segít megelőzni a bűzmiriggyel, emésztőrendszeri gyulladásokkal és allergiákkal kapcsolatos bajokat.

  • Ha a kutya viszketéssel járó bőrallergiával és/vagy fülgyulladással küzd, és szteroidokat kapott gyulladáscsökkentés céljából, akkor ez sajnos hosszú távon a májat még inkább megterheli. Márpedig ma már jól tudjuk, hogy a máj méregtelenítő képességének csökkenése nagyban hozzájárul a dermatitisz, ekcéma és bőrallergia kialakulásához.

Gyógynövényekkel azért is kezelhetők nagyon hatékonyan a bőr allergiás elváltozásai, mert a herbákkal a tüneti kezelés (gyulladáscsökkentés) mellett nagy hangsúly van a máj és vese támogatásán. Ilyenkor nagyon bevált a FitoCanini EKCE (nedves ekcéma) vagy az EKCEWIN (száraz ekcéma) elleni gyógyhatású termékek kombinálása a HEPA, máriatövismag tartalmú gyógyhatású termékkel.


A máriatövist is tartalmazó HEPA májvédő gyógyhatású termék hatékonynak bizonyult az alábbiak kezelésében (legalább 3 hónapos kúrával):

- allergiás, ekcémás bőr, táplálék-allergia, talpbőr gyulladás, fülgyulladás

- domináns, agresszív, hiperaktív viselkedés

- akut és krónikus májbántalmak

- hosszan tartó gyógyszeres kezelés mellett vagy műtét után a májkárosodás megelőzése


Hatékonyabb a kezelés, ha megfelelő étrenden van a kutya, és olyan speciális gyógynövény-keveréket kap, mely többedmagával tartalmazza a máriatövis gyógynövényt, mint például a FitoCanini HEPA gyógynövény-keverék. Így javul a hatóanyagok felszívódása, hasznosulása.



Felhasznált részek: etetve az őrölt mag (egészben nem emésztődik), kivonat, olaj (epetermelési zavaroknál ez meggondolandó és nem májvédő).

Fő összetevők: szilimarin-komplex (flavonoglikán keverék: szilimarin, szilibinin, szilikrisztin, szilidianin), zsíros olaj, olajsav, arachidonsav észter, szterolok.

Gyógyhatások: májsejteket védő hatású, májregenerációt, májsejtek újraképződését segítő, antioxidáns.

Felhasználása: A szilimarin nem oldódik vízben, por formában etetve azonban felszívódik az emésztőrendszerből. Napi adagja súlyos májzavaroknál 4-8 g naponta (közepes testméret), májregeneráláshoz kb. 3-5 g. A HEPA májvédő gyógyhatású gyógynövény-keverékből a címkén előírt adagolást tartsuk be.

Figyelmeztetés: Egyes embereknél megfigyeltek enyhe puffadást és hasmenést. Elvileg az arra érzékenyeknél allergiás reakciókat válthat ki (fészkesvirágzatú). Ha a máriatövis gyomorpanaszt, bélgázt vagy enyhe hasmenést okoz kutyánknak, egyszerűen csökkentsük az adagot. Őrölt pora tovább eltartható, de hidegen sajtolt olaja fénytől védve, hűvös helyen, maximum fél évig tartva őrzi meg hatóanyagait, máskülönben könnyen avasodik.

874 megtekintés
bottom of page