top of page

A máj megbetegedése kutyákban

A máj megbetegedését számtalan tényező okozhatja, nem csak a sejtek anyagcseréjéből származó anyagok túlterhelése. Esetenként akut gyulladás lép fel bélparaziták, baktériumok és vírusok miatt, míg az ismétlődő mérgező anyagok okozta behatások miatt fellépő degeneratív elváltozások (hepatózisok) gyakrabban megfigyelhetők. A terápiában a májregeneráló gyógynövényeké a főszerep.

Májbetegségek gyakori tünetei: • besárgult nyálkahártyák hasmenés vagy bélsárpangás • szédelegés, koordinációs zavarok • láz, váltakozó hőemelkedés • idegrendszeri zavar miatt: monoton mozgáskényszer, depresszió felfúvódás, görcsök, epilepszia • véres vizelet, vérrel színezett ürülék fényérzékenység (növényi mérgezések miatt) A májroncsoló (hepatotoxikus) hatás legkorábbi jele az epeutak hámsejtjei és a májsejtek által termelt enzimek aktivitásának emelkedése a vérplazmában. Hosszú ideje tartó mérgezés esetén a májsejtek elhalása, a máj elzsírosodása, májgyulladás és májzsugor alakul ki. Akut mérgezésben sárgasággal járó májgyulladás lép fel, míg a vérzsírtartalom kóros megemelkedése és ketogén anyagok felszaporodása az elhízott kutyák éheztetése (pl. rosszul kivitelezett fogyasztó diétája) esetén fellépő súlyos betegség. Ennél sokkal gyakoribb, hogy a máj még nem beteg, de már nem látja el megfelelően a feladatait. Ilyenkor májfunkció-csökkenésről beszélünk, melynek számtalan jele lehet a kutyán, hiszen a májnak az anyagcserében betöltött szerepe rendkívül szerteágazó. A kutyáknál minden májfunkció-csökkenést és májbetegséget érdemes megtámogatni májregeneráló gyógynövényekkel, hiszen egyrészt gyorsabb lesz így a felépülés, másrészt igen súlyos betegségek elkerülhetővé válnak.

Írd meg véleményedet, tapasztalataidat, de akár kérdezhetsz is tőlünk a fitocanini@gmail.com címen! Köszönöm a cikk lektorálását Dr. Bába András állatorvosnak és Dr. Mézes Miklós egyetemi tanárnak, takarmánytoxikológia szakértőnek! #anyagcsere #metabolizmus #máj #biotranszformáció #méregtelenítés #gyógynövények

814 megtekintés
bottom of page