top of page

Máj, mikrogyulladások, szivárgó bél

Ha a szervezetben túl sok méreganyag halmozódik fel, akkor a vér olyan nagy mennyiségű káros vegyületet szállít a májba, amelyet az már nem képes lebontani és ártalmatlanítani. Az át nem alakított méreganyagokat a keringés tovább viszi más szövetekbe, ahol a sejtekkel reakcióba lépnek, lerakódnak és gyulladást, szöveti károsodást, sejthalált okozhatnak.

Számos esetben annyira megbetegítő hatású lehet az állatok takarmányozása, hogy az emésztőcső egyes szakaszai, főleg a gyomor és a belek nyálkahártyája állandó gyulladásban vannak.

Amennyiben tartóssá válik a gyulladás, az szövetelhaláshoz vezet, amely kisebb-nagyobb mértékben áteresztővé teszi az amúgy szigorúan szabályozottan működő bélnyálkahártyát.

Ez az ún. szivárgó bél szindróma (angolul leaky gut), melynek fennállása miatt a táplálékkal bejutott toxikus vegyületek, baktériumok és allergén anyagok könnyebben, gyorsabban és igen nagy tömegben képesek a bélfalon keresztül a vérkeringésbe bekerülni.


A belektől a portális keringéssel útjuk a májba vezet, de ha a máj alulműködik, akkor egy részük szabadon továbbjut.

Mikrogyulladások gyakori helye (következménye):

 • emésztőcsatorna nyálkahártyája (gyomorfekély, bélgyulladás, szivárgó bél)

 • légutak nyálkahártyája (orrfolyás, hörgőgyulladás, allergiás asztma)

 • szem (szem csipásodása, gyakori könnyezés)

 • ízületek (ízületi gyulladás, porckopás, meszesedés)

 • idegrendszer (viselkedési zavarok, fáradékonyság)

 • bőr, szőr (szőrminőség romlása, szőrváltási problémák)

 • mirigyek (hormonális és immunrendszeri zavarok)

A legtöbb, autoimmun hátterű, multifaktoriálisnak (több okra visszavezethető) és X-aktás betegség hátterében megfigyelhető mikrogyulladások jelenléte.

Ezek megzavarják az immunrendszert és az anyagcserét. kezelésük a belek karbantartásával és a máj megerősítésével kezdődik. Gyógynövényekkel legalább 3-6 hónapos májregeneráló kúrákkal kell számolni, viszont ez az esetek többségében már elég ahhoz, hogy meginduljon a gyógyulás a "nehéz esetekben" is.


Szivárgó bél szindrómák: okok, kezelésük gyógynövényekkel


Általánosságban csak gyulladásos bélbetegségeknek nevezik, amikor az emésztőrendszer egy vagy több szakaszában gyulladás van jelen. Érintheti a vékony és a vastagbelet, járhat fekélyesedéssel, de akár a bélfal áteresztőképessége is megváltozhat. Gyógynövényekkel több támadásponton léphetünk fel a probléma ellen.


A vastagbélben fennálló gyulladás és ezzel együtt bélflóra-egyensúlytalanság egyik legfőbb jele az időnkénti hasmenés, amely lehet nyálkás és járhat rossz szaggal, de előfordul, hogy a bélsárpangás ("székrekedés") váltakozik hasmenéssel. Ez eleinte időszakos és nem gyakori, továbbá a kutya kedélyállapotát sem befolyásolja. Idővel némelyik kutya elkezd fogyni, tápanyaghiány miatti betegségek jelennek meg.


Mivel az immunrendszer kb. 70%-a belekhez kötődik, így előbb-utóbb vagy túlműködik az immunrendszer (allergia), vagy alulműködik (immunhiány, fogékonyság fertőzésekre).


Irritábilis bél szindróma (IBS)

Funkcionális emésztőszervi betegség, ahol a negatív vizsgálati eredmények ellenére megmagyarázhatatlan, visszatérő bélrendszeri panaszai vannak a betegnek – akár hasmenés, vagy bélsárpangás és hasmenése váltakozása.


Humán területen az ún. szivárgó bél szindrómáról gyakrabban hallani, míg állatorvosi körökben inkább a krónikus gyomor-és bélgyulladás kifejezés maradt meg. A betegség megnevezésétől függetlenül ez egy komoly probléma, ami gyógynövényekkel jól kezelhető és tünetmentes állapotban tartható.


Szivárgó bél szindrómák (leaky gut syndrome)

A bélnyálkahártya fokozott áteresztőképességével összefüggő betegségek. Egészséges körülmények között csak tápanyagok kerülhetnek a vérbe, és nem jutnak át a bélfalon a baktériumok, gombamérgek, nagyméretű (allergiát és gyulladást okozó) fehérjék, sejtroncsoló vegyületek, a külvilágból érkező sokféle, időnként mérgező, károsító anyagok.


Ha a bélfal gyullaádsba kerül, szövete károsodik, sérül, csökken barrierfunkciója (védőfal), megváltozik az áteresztő képessége, helyenként „kilyukad”, és átenged olyan anyagokat a vérkeringésbe, melyek károsítják a szervezetet. Kialakulásuk valószínűleg egy tartós bélgyulladás, és az emiatt fellépő szövetelhalás, fekélyesedés következménye.


A szivárgó bél szindrómák kezelésékben elsősorban nyálkahártya-védő, gyulladáscsökkentő, másodsorban, ha már helyreállt a nyálkahártya állapota - az emésztőnedvek termelését segítő és a májregeneráló gyógynövények jönnek szóba.


Fontos a májvédelem, illetve az immunrendszer megtámogatása, de mérlegelni kell, hogy allergia vagy immunrendszeri alulműködés áll-e fenn, mert ellenkező terápiát igényel a kettő.Bélfalkárosító tényezők

A bélfalat számtalan támadás éri, melyet egészséges állapotban könnyedén kivéd. A leggyakoribb bélfal-támadók, bélfalat gyengítők:

 • fertőzések (férgek, vírusok, baktériumok)

 • baktériumok mérgező anyagcseretermékei

 • penészgombák mérgei (mikotoxinok)

 • nem-szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID, pl. fenilbutazon)

 • reaktív szabadgyökök, xenobiotikumok

 • antinutritív vegyületek (pl. lektinek, szaponinok, cseranyagok)

 • májból az epével kiválasztott mérgek (enterohepatikus körforgás)

 • bélbaktériumok tömeges pusztulásából endo- és exotoxinok (antibiotikumok)

 • hirtelen abrakterhelés okozta vastagbélacidózis (endotoxinok)

 • növényi mérgek (lokálisan és a májon keresztül epével kiválasztva)

 • mechanikai károsítók (kövek, növényi részek, tárgyak)

 • hirtelen takarmányváltás, cukros takarmány okozta diszbiózis

 • olajok túlzásba vitt etetése (olajos bevonat, filmréteg)

 • génmódosított szója glifozát tartalma

 • gyakori vagy állandósult stressz (bél-agy tengely)

A bélgyulladás, irritábilis bél, szivárgó bél, bélfekély mind állandó odafigyelést igénylő probléma, amelyeknél a rutinszerűen alkalmazott, hosszú távú gyógyszeres kezelés nem hoz gyógyulást.


Részben azért, mert a gyógyszerekkel végzett tünetmentességet célzó kezelés a kiváltó okokat egyáltalán nem kezeli, részben azért, mert maga a gyógyszeres kezelés (szteroidokkal, nem-szteroid gyulladáscsökkentőkkel) is hozzájárulhat a betegségek kialakulásához.


Emésztőszervi gyulladás esetén nagyon sok múlik a takarmány minőségén és egyéb tényezőkön: stressz, időjárás, vakcinák, féreghajtások.

Krónikus, állandósult hasmenésnél a kutya fogaitól kezdve a gyomrán át, a beleket is alaposan vizsgáltassuk meg állatorvosunkkal, és részleteiben át kell gondolni, hogy milyen az etetési rend, mit eszik a kutya eledelből, emberi ételből, séta közben mihez jut hozz, illetve milyen pszichés stressztényezők gyengíthetik szervezetét (pl. másik kutya viselkedése, falkaharcok, őt idegesítő események, félelmet és szorongást keltő élethelyzetek).


A gyulladásos gyomor- és bélbetegségben szenvedő lkutyáknak javasolt az áttérés egy könnyen emészthető étrendre (beleértve a rendszeres, szabályos etetést!) és a gyógynövényekre. Mindig legyen az állat előtt víz, hogy pótolni tudja az elvesztett folyadékmennyiséget.


Bélgyulladás, szivárgó bél szindróma tünetei:

(változó, hogy melyik tünet jelenik meg éppen)

 • véres, vizes vagy nyálkás hasmenés

 • bélsárpangás hasmenéssel váltakozva

 • előfordulhat fokozott szomjúságérzet (sokat iszik)

 • étvágytalanság (változó)

 • idővel súlyvesztés, kondícióromlás, teljesítménycsökkenés

 • hasmenés megemésztetlen táplálékkal

 • hasi fájdalom lehetséges

 • levertség, visszahúzódó viselkedés, ami változhat, és átcsaphat gorombaságba

Egy alkalmas receptkombináció gyógynövényei segítik az emésztést, csökkentik a gyomor, illetve bélnyálkahártya gyulladását, segítik a test méregtelenítését, támogatják a bélflórát és javítják a táplálék felszívódását, hasznosulását.


Diagnosztizált májbetegségben vagy májfunkció-csökkenésben szenvedő kutyák kiegészítő ellátásában fontos a májvédő gyógynövények etetése is, hiszen az áteresztő bél miatt sok méreganyag felszívódik a keringésbe, ahonnan a májba jut.


Erős hasmenés esetén átmeneti jelleggel (2-3 nap) a FitoCavallo® DARSTAP hasfogó, összehúzó receptet adhatjuk a lónak, de csak akkor, ha az állatorvos mást nem javasol. Ez elsősorban fertőzéses esetekben hasznos, amikor már kitisztultak a belek.


Mindig szükséges a bélflóra visszaépítésére gondolni!

Ez célzottan az állatorvos által javasolt bélflóra stabilizáló készítményekkel valósítható meg, de egyes esetekben az élőflórás natúr joghurt napi 2x3 evőkanállal eledelhez kevert mennyisége is segített ezen a problémán, noha nem egészen a kutya természetes bélflórájával egyező baktériumfajokat tartalmaz.


A FitoCanini NOSPAS gyógyhatású termék segíti a bélflórát, de ellenjavallt fekélyesedés és gyomor-irritácó esetén, mert az emésztőnedvek elválasztásának fokozásával növelheti a gyomorsav menyiségét.

Írd meg véleményedet, tapasztalataidat, de akár kérdezhetsz is tőlünk a fitocavallo@gmail.com címen!

Köszönöm a cikk lektorálását Dr. Bába András állatorvosnak és Dr. Mézes Miklós egyetemi tanárnak, takarmánytoxikológia szakértőnek!

824 megtekintés

Comments


bottom of page