top of page

A gyógynövények sötét oldala

Sokan úgy tekintenek a gyógynövényekre, mint természetes és emiatt csak jótékony hatással bíró anyagokra. Ez sajnos nem így van. Okosan, értő kezekben a gyógyítás és öngyógyítás hatékony eszközei. Rosszul alkalmazva kárt és mérgezést is előidézhetnek. A FitoCanini gyógynövény-keverékekkel biztonságos az állatorvosi fitoterápia, ha betartjuk az ellenjavallatokra és nemkívánt mellékhatásokra vonatkozó szabályokat is. Mindig fontos megfigyelés alatt tartani az állatot, ha gyógynövényeket is eszik!



Mellékhatás


Mellékhatásnak nevezzük az állat szervezetében és viselkedésében jelentkező azon nemkívánt hatásokat, amelyek a gyógynövényekkel folytatott kezelést követően néhány órán vagy néhány napon belül lépnek fel. Gyakoribb mellékhatások a hasmenés, a kólikás nyugtalanság, a viszketés-bőrvörösödés, esetleg a nehezített légzés.


A mellékhatások egy része allergiás reakció, melyek azonban ritkán lépnek fel a fitoterápiás kezelések során. A gyógynövényekre mutatott allergia során a kezdeti tünetek gyorsan,rohamszerűen és intenzíven jelennek meg, ismételt kezelésnél egyre súlyosabban. Ilyen reakció esetén azonnal abba kell hagyni a kezelést; ha szükséges, antihisztamin kezelést kell kapjon a kutya (nem kalciumot, az nem segít allergia esetén); és soha többet ne egye a kutya az allergén gyógynövényt. Én még nem találkoztam ilyen reakcióval állatoknál, de létezik.


Gyakrabban előforduló mellékhatások - Kiváltó növény biológiai hatása

  • alvászavar - élénkítő növényi hatóanyagok

  • allergia (pl. kontakt dermatitisz) - allergén fehérje a növényben

  • bélflóra megváltozása - csípős, bélfertőtlenítő, hashajtó növényi hatóanyagok

  • bélrenyheség, lusta bél szindróma - hashajtó növényi hatóanyagok

  • bőrallergia - bőrizgató, helyi gyulladáskeltő növényi hatóanyagok

  • bőrgyulladás - fényérzékenyítő, helyi bőrizgató növényi hatóanyagok

  • elektrolitháztartási zavar - hashajtó, vízhajtó növényi hatóanyagok

  • emésztőrendszeri gyulladás - csípős, nyálkahártyaizgató növényi hatóanyagok

  • emésztést gátló -antinutritív, élénkítő növényi hatóanyagok

  • folyadékvisszatartás - szteroidhatású, májkárosító növényi hatóanyagok

  • gyomorirritáció - keserű, csípős, antinutritív növényi hatóanyagok

  • hallucináció - tudatmódosító, idegrendszerre ható növényi hatóanyagok

  • hörgőgörcs, légzőszervi allergia - köptető, nyálkahártya irritáló, központi idegrendszerre ható növényi hatóanyagok

  • ingerlékenység - élénkítő, görcsképző növényi hatóanyagok

  • szívműködés zavarai - hashajtó, vízhajtó, élénkítő, nyugtató növényi hatóanyagok

  • vesegyulladás - erős vízhajtó, nefrotoxikus növényi hatóanyagok

Kezdeti állapotromlás


Méregtelenítést, helyesebben salaktalanítást alkalmazunk a mikrogyulladásokkal járó és az allergiás eredetű betegségeknél, az állatorvosi kezelés kiegészítésére. Ez nem azt jelenti, hogy kizárólag "vértisztító", anyagcserefokozó gyógynövényekkel meggyógyíthatók ezek a betegségek, de a receptúra nagy részét ezek teszik ki.


A drasztikusabb méregtelenítésnek egyik ritkán előforduló mellékhatása lehet a “kezdeti állapotromlás”, amely természetes folyamat, de ha túl intenzív, akkor zavaróvá válik. Átmeneti jelleggel lép fel és kisebb adagolásra áttérve hamar megszűnik.


Nagyon hasonlóak a tünetek, mint a mellékhatások vagy a gyógynövény-allergia esetén, de lassan alakulnak ki és az enyhébb kezelésre áttérve, rövid időn belül maguktól elmúlnak. Esetenként (nagyon ritkán) rövid szünet közbeiktatása is szükséges lehet, majd azután kisebb (akár nagyon kicsi, ún. szoktató-) adaggal lehet ismét felvenni a fitoterápiás kezelés fonalát.


A kezdeti állapotromlás többnyire a nagyon krónikus eseteknél következik be, amikor a hosszú évek alatt a szövetekbe, a kötőszövetbe és a sejtközötti térbe „raktározásra kihelyezett” anyagcsere-termékek, esetleg káros anyagok ismét bekerülnek a vér- vagy nyirokkeringésbe, aktívvá válnak.


Ilyenkor lehetséges, hogy a perifériás részeken (pl. bőr) vagy a májban okoznak kárt, de egy jó állapotú májfunkció esetén a tünetek hamar enyhülnek. A biztonság kedvéért ezért szoktunk a méregtelenítés mellé MINDIG májregenerációt is alkalmazni. Ha mégis különválasztanánk a két terápiát, akkor kezdjünk az alapozással, vagyis a májregenerációval (HEPA termék), aztán következhet a bélflóra támogatása (NOSPAS), végül harmadiknak bevezethetjük a méregtelenítő terméket (pl. EKCE/EKCEWIN, ALLERG PLUS/CORST, UVET, HOLA, stb.).


Ellenjavallat


Ellenjavallatoknak hívjuk azokat az állapotokat, helyzeteket, amelyek esetén nem szabad használni az adott gyógynövényt. Általában igaz, hogy súlyos belső szervi bajok megléte esetén némelyik gyógynövény ellenjavallt lehet. Ilyenkor mindenképpen az állatorvossal kell konzultálni, hogy kapjon -e gyógynövényeket a kutya, és ha igen, milyen hatásúakat.


Betegség - Ellenjavallott biológiai hatás

  • asztma (improduktív változat) - köptető, köhögést fokozó növényi hatóanyagok

  • bélrendszeri elzáródás, szűkület - hashajtó, béltartalom tömegét növelő növényi hatóanyagok

  • bőr- vagy nyálkahártya sérülés - csípős, helyi gyulladáskeltő, vérbőségfokozó növényi hatóanyagok

  • bélfekély, irritáblis bél - hashajtó növényi hatóanyagok

  • epekő (nagyméretű), epevezeték gyulladás - epehajtó növényi hatóanyagok

  • gyomorfekély - emésztőnedvek elválasztását fokozó, étvágyjavító, nyálkaoldó növényi hatóanyagok

  • száraz köhögés - köptető, köhögést fokozó növényi hatóanyagok

  • szív vagy vese eredetű ödéma - erős vízhajtó növényi hatóanyagok

  • szoptatás - hormonhatású, erős ízű, idegműködést befolyásoló növényi hatóanyagok

  • vemhesség - hormonhatású, magzatra ható növényi hatóanyagok

  • vese alulműködése, vesebetegség - vízhajtó növényi hatóanyagok


Gyógynövények okozta mérgezés


Egyes gyógynövények, nem megfelelő módon használva mérgezést okozhatnak. A természetes állapotában rendszerint mérgező, de laboratóriumban hatóanyag kinyerésére alkalmas, erős hatású gyógynövényfajok nem valók a házipatikába!


Ilyenek például a gyűszűvirág-fajok, melyek értékes szívgyógyszerek hatóanyagát adják, ám maga a növény nem használható otthoni gyógykezelésre, mert kis adagban is súlyos mérgezést okoz. A növényből előállított gyógyszer már nem tartalmaz káros hatást kifejtő mennyiségű mérgező vegyületet. Pontosan adagolható, terápiás dózisban tartalmazza a hatóanyagot.


Állatoknak csak enyhe hatású gyógynövényeket adunk, mert ezek biztonságosak, noha túladagolva ezek is árthatnak – ez azonban igen ritka, többnyire inkább az ellenjavallatok be nem tartása okoz gondot. Ezek a növények kerülnek be a FitoCanini gyógynövény-keverékekbe.


Némelyik növény csak készítményben javasolt (pl. borostyánlevél), másoknál vagy időkorlátot (martilapu, nadálytőgyökér-külsőleg) vagy mennyiségi, felhasználási korlátokat (rebarbara, ginzeng, édesgyökér, kasvirág, orbáncfű) célszerű betartani.


Gyógyszer-gyógynövény kölcsönhatás


A gyógynövények és a gyógyszerek hatóanyagai, együttes alkalmazásnál kölcsönhatásba léphetnek egymással, amit interakciónak neveznek. Az állatorvost mindig szükséges arról tájékoztatni, ha gyógynövényeket is fogyaszt a beteg kutya!


A várható kölcsönhatásoknál általános szabály, hogy amennyiben a szintetikus és a növényi szer azonos hatású, akkor hatásfokozódás várható, ha pedig ellentétes, akkor a hatás csökkenése várható. Ez hasznos akkor, ha – az állatorvosunk jóváhagyásával – cél az alkalmazott gyógyszerek gyógynövényekre történő kiváltása.


Például krónikus ízületi panaszok esetén a gyulladáscsökkentő gyógyszer adagja hasonló hatásmechanizmusú gyógynövények etetésével mérsékelhető, idővel a gyógyszer teljesen elhagyható (újabb állapotromlásig).


Nagyobb odafigyelést igényel a szűk terápiás tartományú gyógyszerek (pl. szívre ható gyógyszerek, vérhígítók, gyulladáscsökkentők, epilepszia ellenes, immunrendszerre ható szerek, vízhajtók) együtt etetése gyógynövényekkel.


A tervezett műtét előtt egy héttel az összes gyógynövény alkalmazását célszerű abbahagyni a lehetséges komplikációk megelőzésére. Ez alól a máriatövis kivétel, de figyelembe kell venni, hogy hatóanyaga csökkentheti a májban lebomló gyógyszerek felezési idejét, tehát tájékoztassuk erről az állatorvos!


 

Írd meg véleményedet, tapasztalataidat, de akár kérdezhetsz is tőlünk a fitocanini@gmail.com címen!

307 megtekintés
bottom of page