top of page

Nyomozzunk: a bőrallergia és étrend közötti összefüggések

A FitoCanini tanácsadás során a bőrallergiás, a viselkedési zavaros és az ízületi gyulladásos kutyák 80%-a házi kosztot és emberi ételeket is eszik. A kutyák felének gazdaságos (kevés hús, sok gabona) tápot vesz gazdájuk. A fitoterápiás kúra része, hogy az étrendet át kell alakítani, különben a gyógynövények sem fognak segíteni, vagy nem annyit, és nem olyan ütemben, mint elvárnánk.Környezeti allergia

A külső allergének bejuthatnak a szervezetbe az eledellel (emésztés), a légutakon (pollenek) vagy akár közvetlenül a bőrön át. Hatásuk - függetlenül a bejutás módjától- összegződik és túlfokozott működésre készteti az immunrendszert. Az allergiahajlam hatékony csökkentése miatt ezért minden bejutási lehetőséget kontrollálni kell- persze, amennyire lehetséges. Az étrend allergén-mentessége alapvető ebben a "harcban". A gyógynövényekkel felgyorsítjuk a szervezet öntisztulását és méregtelenítését, ami bőrtünetek esetén megkerülhetetlen.


Olcsó táp és drága táp

Az olcsó és gazdaságos táp valójában sokkal drágább, mint egy prémium, magas hústartalmú vagy épp hipoallergén táp. Miért? Mert évek alatt állatorvosra és gyógynövényre fogja a gazdi elkölteni a gazdaságos tápon megspórolt pénzt. Persze, vannak olyan gyógynövények, melyek fűszerként bármely kutyának hasznosak az allergia megelőzésében, de nem is ezek a drágák.


Az a fitoterápiás kezelés a drága, amiben 6-8 hónapon át 2-3 receptúrát kell kombinálni ahhoz, hogy visszanyerjük a kutya szervezetének egyensúlyát, megtisztítsuk azt a méreganyagoktól. Végül elérjük, hogy ne kezdjen vakarózni a kutya a legkisebb allergén jelenlétre is.


Házi koszt

Az emberi házi koszt, felvágott, virsli nem használ az allergiás kutyának, mert gyakran tartalmaz gabonaféléket, adalékanyagokat, szóját és a kutyának nem való fűszereket, túlzott mennyiségű sót. Hipoallergén tápra kellene váltani a bőrallergiás kutyánál, legalább addig, míg rendeződnek a tünetek, mert ha folyamatosan fenntartja az allergiás túlműködést a tápok valamely összetevője, akkor a fitoterápiás kúra sem lesz hatékony. Az allergiás betegségeknél nagyon oda kell figyelni, hogy mit eszik a kutya. Ne csodálkozzunk, hogy vakarózik az eb, ha nem a neki megfelelő ételeket eszi!


Finom falatok: keksz, virsli és felvágott. Jutalomfalatnak (kis adagban, ritkán) remek, de nem az allergiás kutyáknak!

Csirke, marha, kenguru?

Egyesek szerint a csirkehús fehérjéje nem allergén hatású a kutyákra, azonban a legtöbb allergiás kutya rohamai felerősödnek, ha csirkehúst kap. Lehetséges, hogy a nagyüzemi csirkehúsban van olyan vegyszermaradék, amit a kutya nem jól visel. Más húsféleségek fehérjéire is allergiás lehet a kutya. Ennek kiderítésére alkalmas lehet egy allergiateszt (l. később, a cikk végén). Általában véve, a csirkével, a szójával és a gabonával vigyázni kell, mert gyakran allergének. Ezeket lehetőleg kerüljük a kutyáknál!


Nyers etetés: nem mindenkinek jó

Én is alapvetően nyers párti vagyok, de egyre több bőrallergiás kutya érkezik be tanácsadásra, akiknek nem használt vagy rontott a helyzetén a BARF, majd miután hipoallergén vagy kímélő otthoni tápra váltottak, jobban lett a kutya. Ez is egy nyom lehet, amin elindulhat a gazdi, tehát egy gondolatot megér: „Nincs esetleg összefüggés az allergia és a nyers etetés között?”. Később, amikor már helyreállt az immunológiai egyensúly a kutya szervezetében, vissza lehet térni a nyers etetéshez.


Cukrok és bélflóra

A legtöbb kutya valóban nem kap cukrot, legalábbis közvetlenül az eledelre szórva nem. Ugyanakkor számos más forrásból is bekerülhet a szervezetébe: jutalomfalatból, tápokból, emberi ételből vagy a gyümölcsökből, aszalványokból.


A gyümölcsökben található cukrok könnyen felszívódó szénhidrátok. Gyors hatásuk az inzulinszint hirtelen megemelése, kicsit később kialakuló hatásuk a bélflóra egyensúlyának megváltoztatása. Ez utóbbi – mivel a bélflóra az immunrendszer működésében közvetlenül is szerepet játszik - számos zavart okozhat, például romlanak az enyhe vagy lappangó allergiás tünetek.


Intolerancia: nem allergia

Az allergia többnyire környezeti allergia, ami emésztőrendszeri tünetekkel is járhat. Az allergiának más az immunológiai háttere, mint az intoleranciának. Az allergia jellemző bőrtünetei kutyáknál a viszketés, bőrvörösödés, szőrhullás, kiütések. Az étel- vagy táplálék-, eleségintolerancia fő tünetei -többek között- az étvágytalanság, a hasi fájdalom, hasmenés, hányás. Ha a kutya válogatós, az is inkább erre utal (és még sok minden másra is utalhat). Ha nem vagyunk biztosak benne, mi a kutyánál fellépett problémák háttere, akkor mindenképp az állatorvost kérjünk meg a helyzet tisztázására!


Kutyadietetikus

Súlyos allergiánál, amikor már sok tápot és étrendet kipróbáltak, és mégsem segít semmi… Eljön az a pont, hogy nincs kísérletezgetés tovább. A kutya étrendjét speciális szempontok alapján összeállítani, hozzáértő szakembernek: egy dietetikus állatorvosnak.


Van dietetikai szakrendelés az ÁHOK klinikán, a Bolgárkertész utcában. Időpontot az asszisztensek tudnak adni. Az elérhetőségek a www.ahok.hu oldalon találhatók. Érdemes kikérni a tanácsukat, nagyon pontos receptúrát adnak meg, kutyára szabottan. Dr. Kung Krisztina állatorvos dietetikus online szakrendeléséhez nem szükséges a kutya személyes jelenléte (de előzetes állatorvosi vizsgálatok, leletek igen) ezen az email címen érhető el: drkungl.krisztina@google.com.


Allergia vagy kórokozó? Vagy mindkettő?

Viszketegség, bőrgyulladás, bőr és szőr elváltozásainál indokolt a bőrkaparék vizsgálat, különösen akkor, ha nem mutat javulást a kutya állapota a kezelésekre és az étrendváltásra. A bőrkaparék-mintavétel abból áll, hogy az érintett területeken az állatorvos egy szikepengével megkapargatja a bőrfelszínt, amíg picit kiserken a vér. Az így nyert bőr-szőr mintát elküldik laboratóriumba, ahol parazitákat, gombát, baktériumot keresnek benne, és rezisztencia vizsgálatot végeznek - vagyis megállapítják, hogy milyen hatóanyaggal lehet kezelni az adott kórokozót.


Általában 1 héten belül megvan az eredmény, amiről telefonon tájékoztatják a gazdikat. Enélkül nem lehet célzottan (adott kártevőre szabva) kezelni a makacs, nehezen gyógyuló bőrbetegségeket, mert szabad szemmel gyakran nem lehet eldönteni, hogy például atka vagy gomba okozza-e a problémát (ami gyógynövényekkel immunerősítést igényel), vagy allergia, aminél inkább a szervezet salaktalanításán, méregtelenítésén van a hangsúly a fitoterápiában.


Az allergiák esetében a nedves ekcéma, tehát a gennyesedéssel járó bőrelváltozások kezelésében fontos tudni, hogy gyakoriak a felülfertőződések. Vagyis a kiinduló allergia mellett a bőr sérülésein megjelennek a baktériumok. Így a tüneti kezelésben ügyelni kell mindkét probléma kezelésére, eközben pedig a fitoterápiával az allergia hátterét célozzuk. Ezen belül is megkülönböztetjük a nedves és a száraz ekcémát.


Tápváltás: vaktában lövöldözés?

Az eliminációs diéta lényege, hogy megpróbáljuk kizárni a kutya étrendjéből azokat az ételféleségeket (általában fehérjéket), melyek problémát okoznak. Az allergiateszt segíthet, hogy kiderüljön milyen bőrön, légutakon és emésztőrendszeren keresztül bejutó allergénekre (pl. elfogyasztott húsféleségekre) lehet allergiás a kutya.


A pollenekkel nem sokat lehet kezdeni, legfeljebb bizonyos időszakokban fokozottan figyelik a kijárást (korlátozzák: bizonyos helyekre nem mennek, vagy az alacsony pollenkoncentrációjú időszakokban járnak sétálni). Azonban, ha kiderül, hogy mely állatfajok húsának fogyasztása miatt fokozódhat az allergia, vagy mi tartja fent a tüneteket, az segít az eliminációs diétában (elkerülni az allergén fogyasztását).


Hiába eszik gyógynövényeket a kutya, ha közben folyamatosan eszi az őt allergizáló fehérjéket. Egy hosszú fitoterápiás kúra után (6-12 hónap) megfigyelhető, hogy egyre kevésbé lesz érzékeny a kutya immunrendszere az allergénekre.

Ha ez a vizsgálat nem történt meg, de a fitoterápiás és egyéb kezelések során idővel sem enyhülnek az allergiás bőrtünetek, akkor mindenképp célszerű egy allergiatesztet csináltatni.
442 megtekintés

Comments


bottom of page