top of page

Anyagcsere-zavarok kutyákban

Az anyagcsere (metabolizmus) a kutya szervezetében zajló anyagátalakulási folyamatokat jelenti. Ha az anyagcserével baj van, akkor az gyakran sokszintű, nehezen kezelhető, halmozott problémát jelent. Az anyagcserezavarok olyanok, mint egy defektes kerékpár, amellyel lehet ugyan még haladni, de csak lassan.


Egy anyag-cserefolyamat lehet felépítő jellegű (anabolikus), amikor egyszerű vegyületekből összetettebb épül. Ilyen például az fehérjék felépítése aminosavakból.

Lehet lebontó (katabolikus) egy folyamat, amikor az összetett anyagok egyszerűbb építőelemekre bomlanak, s eközben energia szabadul fel, amit a kutya felhasznál az életfolyamataihoz, munkavégzéséhez. Ilyen például az izomszövetben raktározott glikogén lebontása.

A májban zajló „biotranszformáció” átalakító jellegű. Egyes vegyületek káros tulajdonságát változtatja meg, amelynek során azok vízoldékonnyá válnak, hogy a vizelettel kiürülhessenek (a zsíroldékony vegyületek az epével ürülnek ki).

Az anyagcsere alapjául szolgáló alapanyagokat az emésztés során felszívódásra alkalmassá tett táplálóanyagok biztosítják, de magát a rendszert befolyásolja az idegrendszer, az immunrendszer és a hormonrendszer állapota is.

Ha az anyagcserével baj van, akkor az gyakran sokszintű, nehezen kezelhető, halmozott problémát jelent.

Gyógynövényekkel számos ponton lehet befolyásolni az anyagcserét, de valójában mindig az a cél, hogy a szervezet öngyógyító képességét erősítsük, valamint az anyagcserében részt vevő szervek működését támogassuk ahelyett, hogy kizárólag csak a fennálló tüneteket akarnánk mérsékelni vagy teljesen megszüntetni.

Fontos emellett a takarmányozási és tartási körülmények módosítása is, különben ritkán érhetünk el tartós eredményt.

Anyagcsere-betegségek

Ezeket általában nem tekintik önálló betegségeknek. Egyrészt azért, mert egy bizonyos szintig a kutya használhatóságát nem, vagy csak mérsékelten rontják, másrészt pedig azért, mert a tünetek általában nem egy szervre korlátozódnak.

Az anyagcserezavarok tehát olyanok, mint egy defektes kerékpár, amellyel lehet ugyan még haladni, de csak lassan. Egy idő után azonban a kerékpár tönkremegy a nem rendeltetésszerű használattól. Senki nem akar defektes biciklivel tekerni!

A kutyák gyakran éveken át „defektes” májjal, vesével, belekkel és immunrendszerrel élnek, dolgoznak, versenyeznek, járnak bemutatókra, mielőtt súlyosan megbetegednének. Ezen azonban lehet és kell is változtatni, aminek alapja a defektre utaló tünetek időben történő felismerése.


Az anyagcserezavarok leegyszerűsítve az egyes szervek és szövetek nem megfelelő működésének eredményei. Leggyakrabban az életfolyamatokat irányító enzimek működése gátolt, vagy teljes mértékben hiányzik. Ilyenkor ugyanis a szervezetben bizonyos anyagok vagy nem termelődnek, vagy túltermelődnek.


Az egyik legismertebb példa az ún. Metabolikus Szindróma (MS), ami több, egymással összefüggő anyagcserezavar együttes fennállását jelenti. A MS definíciója sem egységes, de mértékadónak tekinthető a Nemzetközi Diabétesz Szövetség (IDF) ajánlása. Eszerint a MS (részben) egy civilizációs betegség, amely örökletes hajlam alapján, a helytelen életmód és táplálkozás hatására lappangva, tünetszegényen alakul ki.

Leggyakoribb tünete az elhízás és az inzulinrezisztencia, mely a humán cukorbetegséghez hasonlóan nyilvánul meg. Az állapot egyre romló, végső esetben halálhoz vezet. Életmódváltással részben visszafordítható, bizonyos határok között kontrollálható, de állandó odafigyelést igényel.


Metabolikus zavaroknál az alábbi anyagok forgalma lehet érintett (fő tünetekkel):

 • vízforgalom (pl. kötőszöveti és lábvég ödéma)

 • szénhidrát-anyagcsere (pl. glikogéntárolási zavar, inzulinrezisztencia)

 • zsír-anyagcsere (zsírlerakódások, vérzsír, zsírmáj)

 • fehérje-anyagcsere (pl. myoglobinaemia - hyalinos elfajulás a vesében)

 • pigmentképződés (pl. sötét vagy fehér színű foltok, szőrszálak megjelenése)

 • szaruképződés (pl. elszarusodással járó bőrbetegségek)

 • szöveti elhalás (oxigénhiány, pangó keringés, külső behatás következtében)

 • kalciumforgalom (pl. meszesedés, kőképződés egyes szervekben, OCD)

 • immunrendszeri zavarok (krónikus gyulladás, allergia, immunhiányos kórképek)

 • daganatképződés

A metabolikus szindrómánál jól definiált a kiváltó ok, amely a legtöbb civilizációs betegség alapját jelenti: a helytelen takarmányozás (táplálkozás) és életmód (pl. túlerőltetés vagy mozgásszegény életmód, tartósan fennálló stressz - emberi vagy falkatényezők miatt).

Ennél pontosabban is le lehet írni, hogy melyek a különféle szövetek kóros működésének leggyakoribb okai. Ezek valójában konkrét következményei szöveti és sejtszinten az említett takarmányozási és tartástechnológiai hibáknak.

Rendellenes szöveti működést kiváltó fő okok:

 • vegyi anyagok sejtroncsoló hatása

 • káros biológiai aktivitás

 • a növények, baktériumok és penészgombák mérgező anyagai

 • fertőzések, kórokozók, paraziták tevékenysége

 • hipoxia (oxigénhiányos állapot)

 • pangó keringés (csökkent oxigén-, tápanyagellátás, végtermék-eltávolítás)

 • külső mechanikai behatás (nyílt vagy zárt sérülés)

 • külső extrém hőhatás (hőstressz, de belső extrém hőhatás lehet például a magas láz)

 • krónikus (tartós) gyulladás, gyulladásos góc(ok) a szervezetben

 • öregedés miatt a lebontó folyamatok túlsúlya, szöveti leépülés, elégtelen regeneráció

 • prooxidáns folyamatok túlsúlya az antioxidánsokhoz képest, azaz oxidatív stressz


Írd meg véleményedet, tapasztalataidat, de akár kérdezhetsz is tőlünk a fitocanini@gmail.com címen!

Köszönöm a cikk lektorálását Dr. Mézes Miklós egyetemi tanárnak, takarmánytoxikológia szakértőnek!

874 megtekintés

Comments


bottom of page