top of page

Gyógynövények lovaknak, kutyáknak
és macskáknak  (2023)

Üdvözöllek!

Marton Zsófia vagyok, a könyv szerzője.

Kérlek, engedd meg, hogy bemutassam Neked ezt a fantasztikus könyvet, hogy aztán eldönthesd, szeretnél-e vele közelebbi kapcsolatba kerülni.

Ha még nem ismernél engem, akkor a lap alján én is bemutatkozom. 

Könyvismertető

Milyen fejezeteket találsz a könyvben?

Dog Collar

Kezelési alapelvek

Az I. fejezetben mindent megtalálsz a lovak, kutyák és macskák fitoterápiás kezelésével kapcsolatban a gyógynövény-választástól kezdve, az időzítésen és adagoláson át, az alkalmazási és elkészítési módokig. Nagyképűségnek tűnhet azt állítani, hogy a világon egyedülálló anyag,

de valójában igaz.

35 egész oldalas infografikus tartalom, a különböző képzettségű Olvasóknak megfelelő szinten.

Cat Cuddles

Gyógynövények és illóolajok

A II. fejezetben az összes olyan lényeges gyógynövényt és illóolajat adó növényt megtalálod, amit a jelenlegi szakirodalom megemlít és elismer a lovak, kutyák és macskák fito- vagy aromaterápiás kezelésében. Összesen 222+ növény bemutatását olvashatod.

Animal brown horse

Függelék: hatóanyagok

A legtöbb Olvasót hidegen hagyják a növényekben található, azok gyógy-, antinutritív, vagy akár mérgező hatásáért felelős kémiai anyagok. Az elhivatottaknak azonban ezek nagyon fontos információk. Ezeket a könyv végén találod, csakúgy, mint a növényi drogok latin megnevezéseit, illetve szinonimáit. Kizárólag

a téma iránt elmélyülten érdeklődőknek ajánlott!

Milyen növényfajok találhatók meg a könyvben?

Cat

Gyógyszerkönyi gyógynövények

Lovaknak, kutyáknak és macskáknak a fito- és aromaterápiás kezelések során gyakran alkalmazzuk ezeket a fajokat. Pl. kamilla, gyermekláncfű, kakukkfű.

Green landscape with mountains in the background

Erdő-mező 

gyógynövényei

Ezek a növények ugyan rendelkeznek gyógyhatással, előfordulhatnak a legelőn és szénában, de állatoknál nem jellemző a fitoterápiás alkalmazásuk. Pl. betyárkóró, vadmurok, juhsóska, füzény, ezüstös hölgymál, nyúlszapuka.

Cute Puppy

Mérgező növények

Ezek a növények ugyan rendelkeznek gyógyhatással, előfordulhatnak a legelőn és szénában, de állatoknál nem jellemző a fitoterápiás alkalmazásuk. Pl. betyárkóró, vadmurok, juhsóska, füzény, ezüstös hölgymál, nyúlszapuka.

Pony in Field

Antinutritív növények

Ezek a növények rendelkeznek ugyan  gyógyhatással, de belsőleges alkalmazásuk nem veszélytelen, ezért azt kerüljük vagy korlátozzuk. Pl. fekete nadálytő, vérehulló fecskefű, martilapu.

Hogyan épülnek fel az egyes fejezetek?

Cat

I. Kezelési alapelvek: fitoterápia és aromaterápia állatoknak

Minden fejezet egy teljes oldalas összefoglaló infografikával kezdődik, amelyet 2-6 oldalnyi szöveg követ. Az ábra segíti a téma gyors áttekintését, illetve "kezdő" olvasóknak segíti a könnyebb megértést.

A szöveges rész az ismeretterjesztő és a tudományos szakirodalom határán helyezkedik el.

Horse

II. Gyógynövények és illóolajok állatoknak

A növények faj- és drog-megnevezéseit követően az alábbi információkat találod az egyes növényfajoknál (képek nélkül): 

 • Hazai előfordulás

 • Fő hatóanyagok

 • Gyógyhatás

 • Alkalmazás a humán gyógyászatban

 • Alkalmazás állatoknak

 • Alkalmazási formák

 • Adagolás

 • Kezelt állatbetegségek

 • Figyelmeztetések

 • Ellenjavallat

 • Interakció gyógyszerekkel

 • Mellékhatások, veszélyek

Dog in flower meadow

Illóolaj receptek állatoknak

Az illóolajokból házilag is elkészíthető recepteket tematikus sorrendben találod, betegségek, igények szerint rendezve. Ha a korábbi fejezetekben leírt figyelmeztetéseket betartod, akkor biztonságos marad az alkalmazás.

Pony in Field

Online tartalom

Elsősorban terjedelmi okok miatt a növényfotókat a FitoCavallo honlapon éred el,

a Herbáriumban.

Ennek további előnye, hogy

a könyv kiadását követően is bővíthető a növényadatbázis.

A szerzőről...

Marton Zsófia vagyok, a könyv szerzője. Ha még nem ismernél, akkor az alábbi tevékenységeimről olvasva talán jobb képet kaphatsz rólam, így könnyebben megítélheted, hogy érdemes-e megvásárolnod a könyvet. Mérlegelheted, hogy vajon megbízható, hiteles forrást jelent-e a könyv ebben a témában, és hogy egy érthető, összeszedett anyagot tartasz-e majd a kezedben.

kö_Kutyás könyv borító végleges.png

Könyveim

Az első könyvem 2005-ben jelent meg, Gyógynövények lovaknak címmel. A 3000 példány nagy része néhány év alatt elfogyott - hiánypótló anyag volt. 2016-ban megírtam a Gyógynövények kutyáknak - kutyabetegségek kezelése fitoterápiával című könyvet is, amelyből mára csak néhány száz példány maradt. Úgy tűnik, az is hiánypótló kiadvány volt. Számos online kiadványt is készítettem, de a mostani, Gyógynövények lovaknak, kutyának és macskáknak című könyvemre vagyok a legbüszkébb. 

RELANOS-D

FitoCavallo®&FitoCanini® gyógynövény-keverékek

Agrármérnökként már az egyetemen is a gyógynövények lótakarmányozásban történő felhasználását kutattam. 2002 óta foglalkozom állatorvosi fitoterápiával.

2011 óta forgalmazzuk családi vállalkozásunkban a lovaknak és kutyáknak készült receptjeimet, NÉBIH engedéllyel ellátott gyógyhatású keverékként. Több ezer állat kezelése áll a hátam mögött, és ezt a sok taasztalatot beleszőttem a könyvbe.

5_edited.jpg

Szemléletformáló írások, rajzok

A Pegazus és a Lovas nemzet magazinokban évek óta publikálok állatorvosi lektorálással cikkeket, elsősorban lóegészségügyi témákban. Ezekből számos anyagomat megtalálod a Lóherba blogmagazinban, itt az oldalon. Az újabban növekvő népszerűségnek örvendő infografikákból is találsz bőven a könyvben, ezek azonban csak a könyvben jelennek meg, nem fognak később sem máshol megjelenni.

Zsófia előad.jpg

Állatorvosképzés

2005 óta abban a megtiszteltetésben van részem, hogy 2-3 évente, meghívott előadóként, az Alternatív állatorvosi gyógymódok tárgy keretein belül megoszthatom a racionális fitoterápián alapuló gyakorlati tapasztalataimat a hallgatókkal. Az állatorvostan-hallgatóknak nagy segítséget jelenthet a könyv a témában, nem beszélve arról, hogy nagyban megkönnyítheti a vizsgára való felkészülésüket.

bottom of page